Aktualnie jest 4 gość(ci) i 0 użytkownik(ów) online.
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Napisz artykuł
Jeśli chesz podzielić się z nami swoją wiedzą i opublikować artykuł na temat numizmatyki czy banknotów zapraszam do współpracy. Proszę o kontakt na
adres @mail
Polecane aukcje internetowe
Ankieta
Polecane strony
Klaser.pl: Forums
klaser.pl :: Zobacz temat - Valentinianus I - przesuniety rewers
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 12:25 Temat postu: Valentinianus I - przesuniety rewers
Witam
Ostatnio nabyłem monetkę Valentiniana I i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że rewers jest przesunięty w stosunku do awersu o ok. 90˚ w lewo. Wygląda to tak:
Stąd moje pytanie: Czy takie ciekawostki często się pojawiają, czy to może niedbalstwo czy może to po prostu fals?
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 11:09 Temat postu: Re: Valentinianus I - przesuniety rewers
wario napisał:
Witam
Ostatnio nabyłem monetkę Valentiniana I i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że rewers jest przesunięty w stosunku do awersu o ok. 90˚ w lewo. .... Stąd moje pytanie: Czy takie ciekawostki często się pojawiają, czy to może niedbalstwo czy może to po prostu fals?
To normalne. To była całkowicie ręczna robota a więc przesunięcia stempla, niedobicia i dziwne przesunięcia kątowe obu stron to rzecz zupełnie normalna. Regułą jest przesunięcie awersu i rewersu o 180 stopni ale w praktyce bywa najróżniej.