Aktualnie jest 8 gość(ci) i 0 użytkownik(ów) online.
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Napisz artykuł
Jeśli chesz podzielić się z nami swoją wiedzą i opublikować artykuł na temat numizmatyki czy banknotów zapraszam do współpracy. Proszę o kontakt na
adres @mail
Polecane aukcje internetowe
Ankieta
Polecane strony
Klaser.pl: Forums
klaser.pl :: Zobacz temat - Właściwe miejsce w sieci
Wysłany: Sro Maj 19, 2004 21:44 Temat postu: Właściwe miejsce w sieci
To forum jest dobrym miejscem do publikowania nieznanych literaturze tematu lub tylko nam obiektów związanych z szeroko rozumianym "pieniądzem zastępczym";. Moją pasją są monety i żetony zastępcze. By przybliżyć osobom mniej zorientowanym w tematyce "co zacz"; w najbliższym czasie przygotuję mały artykulik w którym omówię charakter poszczególnych emisji, postaram się je również zobrazować konkretnymi przykładami monet i żetonów.
Proszę zauważyć że swoją wypowiedź rozpocząłem stwierdzeniem "nieznanym nam lub literaturze" Jest bowiem tak, że bez dostępu do specjalistycznej literatury tematu osoby mniej zorientowane mogą nie umieć prawidłowo określić poszczególnych walorów. A jest co określać. Monety i żetony zastępcze z terenów Polski oraz z Polską związane to około 7000 pozycji. Jednakże można przyjąć że opisane pozycje stanowią zaledwie 50% istniejących. Obserwacja chociażby rynku na Allegro obrazuje ujawnianie kolejnych, niepublikowanych, nie znanych literaturze tematu walorów.
Forum to może stać się nie tylko miejscem do publikacji pozycji nie notowanych. Może także ułatwić ich identyfikację, a także poznać historię tych obiektów charakter emisji, emitentów itp. Tematyka ta bowiem wymaga ciągłych poszukiwań, daje więc możliwość pełnej realizacji pasji kolekcjonerskie. Kolekcjonerstwo przecież to nie tylko pozyskiwanie pozycji do zbioru, to bardziej chyba nawet pozyskiwanie wiedzy. Już więc w tym miejscu apeluję do zbieraczy-regionalistów, (a chyba każdy z nas nim jest i gdzieś w głębi serca z sentymentem podchodzi do walorów z własnego regionu), popracujmy wszyscy nad poznaniem i opisaniem emisji monet i żetonów zastępczych z terenów Polski i z Polską związanych. "Centralnie" pisane katalogi zawierają szereg błędów i nieścisłości i tylko my, związani z konkretnym rejonem, znający jego historię ludzi czy też instytucje z tą historią związane umiemy wychwycić owe błędy i je skorygować.
Myślę, że jeśli nawet monety i żetony zastępcze są dla części z Was "nibynumizmatyką" warto by wiedza na ich temat została utrwalona.
Hmmm. Patetycznie to wyszło. Życie pokaże czym się stanie ten portal, czym w nim będzie to forum, ale to właśnie zależy przecież od nas samych.
Pozdrawiam
Arkadiusz Gościnny
Bardzo interesuje mnie ten temat więc czekam GoAr na spełnienie obietnicy (...mały artykulik...).
Zbieram pieniądze zastępcze Hrabstwa Kłodzkiego (Grafschaft Glatz) i chętnie wymienię się doświadczeniem z osobami o podobnych zainteresowaniach.