Klaser.pl
  Login or Zarejestruj się
| Strona główna  |  Artykuły  |  Twoje Konto  |  Kafejka  | Czat  |
Menu
· Strona główna
· Ankiety
· News
· Poleć nasz serwis
· Tematy
· Twoje konto
· Wyślij arytkuł do serwisu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie jest 9 gość(ci) i 0 użytkownik(ów) online.

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Napisz artykuł
Jeśli chesz podzielić się z nami swoją wiedzą i opublikować artykuł na temat numizmatyki czy banknotów zapraszam do współpracy. Proszę o kontakt na adres @mail

Polecane aukcje internetowe

Aukcje kolekcjonerów

Ankieta
Którym katalogiem monet polskiech się posługujesz?

Parchimowicz
Fischer
Kopicki
Seria: Kurpiewski/Kamiński
Plage
Tyszkiewicz
Hutten-Czapski

Wyniki
Ankiety

Głosów 26

Polecane strony

Aukcje kolekcjonerów

Aukcje kolekcjonerów

Pasjonat.pl

Klaser.pl: Forums

klaser.pl :: Zobacz temat - Fałszywki antyku na ebay'u
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fałszywki antyku na ebay'u

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum klaser.pl Strona Główna -> Fałszerstwa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bouli
Site Admin
Site Admin

PostWysłany: Pon Maj 10, 2004 9:37    Temat postu: Fałszywki antyku na ebay'u Odpowiedz z cytatem

Stronka opisująca działalność grupy fałszerzy nazwanej "Online Liquidators" lub "Toronto Group"
http://www.chijanofuji.com/online_liquidators.html
Te fałszerstwa często pojawiały (pojawiają) się na ebayu, ale czasami widać je było i na polskich serwisach aukcyjnych. icon_sad.gif
Polecam tę strone uwadze kolekcjonerom antyku.

Ostatnio zmieniony przez Bouli dnia Pią Maj 14, 2004 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Odwiedź stronę autora
kwintowicz
denarek
denarek

PostWysłany: Pią Maj 14, 2004 5:13    Temat postu: Toronto Ring Odpowiedz z cytatem

Posiadam wiecej informacji na temat grupy falszerzy z Toronto poniewaz osobicie bralem udzial w zwalczaniu ich dzialalnosci na E-bay. Jestem jednym z trzech autorow biuletynu informacyjnego na temat technik dystrybucji podrobek przez Toronto Ring jak rowniez innych grup falszerzy monet dzialajacych na zachodzie. Jesli ktos jest zainteresowany moge darmowo przeslac biuletyn w jezyku angielskim (jest on napisany w jezyku angielskim). Dzieki akcji wielu kolekcjonerow i list dyskusyjnych takich jak Moneta-L, CFDL i UCFDL dzialalnosc grupy z Toronto na E-bay zostala znacznie ograniczona. Niemniej jednak podrobki ktore byly gremialnie sprzedawane przez ta grupe zaczynaja sie pojawiac u innych sprzedawcow w USA i Europie.

Kwintowicz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aureo
nowy

PostWysłany: Wto Maj 18, 2004 7:03    Temat postu: Re: Toronto Ring Odpowiedz z cytatem

Naukowiec......

Podajesz w swoim profilu ze jestes naukowcem.
Zwykle naukowcy to ludzie bardzo pragmatyczni unikajacy pochopnego wyglaszania opinii.
Ok. 2 miesiace temu zakwestionowales oryginalnosc moich monet antycznych wystawionych na allegro.Mimo ze miales do dyspozycji tylko zdjecia wyraziles opinie ze sa to na 100 % falsu i powiadomiles o tym WSZYSTKICH licytujacych.Spowodowalo to trudno wyliczalne straty finanowe ktore ponioslem , a poniewaz cale suma sprzedarzy wynosila kilkadziesiat tysiecy zlotych kwota o ktorej mowie jest bardzo powazna.
Wszystkie monety ( sprzedane bardzo tanio ) byly zapewne bardzo doladnie badane i zadna nie okazala sie falszywa.Kilka z tych ktore najzapalczywiej krytykowales , kupila najwieksza w Polsce firma numizmatyczna jest z nich BARDZO zadowolona.Porbowalem nawet cos od nich odkupic - niestety nie sa zainteresowani sprzedarza.
Twoje prywatne posty byly tak pelne buty ze nie spodziewam sie przeprosin , prosze tylko zmien slowo "naukowiec" w swoim profilu bo obrazasz ten zawod.Prawdziwi naukowcy NIGDY nie publikuja niesprawdzonych i nieudowodnionych teorii na forum publicznym , a co dopiero gdy moglo by to zaszkodzic innym.Dzialajac w ten sposob dezawulujesz sluszna idee walki z falszerstwami i dzialasz de facto na szkode numizmatyki.
Pozdrawiam serdecznie
J.Nowacki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kwintowicz
denarek
denarek

PostWysłany: Wto Maj 18, 2004 18:02    Temat postu: Niesluszne oskarzenia Odpowiedz z cytatem

Nie cofam moich opini o monetach Aureo i nie mam zamiaru przepraszac. Tak, zakwestionowalem autentycznosc monet Aureo poniewaz umiescilem zdjecia tych monet na numizmatycznych listach dyskusyjnych na zachodzie i dostalem potwierdzenie od znanych w USA i na Zachodzie Europy fachowcow od monet falszywych. Potwierdzili oni moja opinie. Zrobil to jeszcze jeden uzytkownik Allegro ktorego osobiscie nie znam i otrzymal takie samo potwierdzenie (przeslal mi e-maila na temat jego odkrycia).
Aureo powoluje sie na fachowcow, znawcow i ekspertyzy monet ktore zakwestionowalem. Wobec tego prosze Aureo o opublikowanie nazwisk fachowcow ktorzy wypowiedzieli sie na temat aurtentycznosci tych monet, prosze o ich adresy lub firmy, prosze o wyniki ekspertyz z ktorymi Aureo tak sie afiszuje. Mysle ze wszyscy chetnie je zobacza.
Jako naukowiec podchodze do wszystkiego bardzo sceptycznie i nie wystawiam opini bez uprzedniej konsultacji z innymi w branzy. Ja moge przedstawic opinie ludzi ktorzy sa znani w swiatowej numuzmatyce, moge podac ich nazwiska, ich strony internetowe, moge zrobic forward korespondencji z nimi. Mam wszysko skopiowane.
Aureo twierdzi ze moje posty byly pelne buty. Jesli ktos jest zainteresowany moge zrobic forward calej korespondencji z Aureo aby sie przekonac czyje posty byly pelne buty (oczywiscie mam skopiowane wszystkie e-maile). Forward jest wiarygodny gdyz nie da sie przerobic wiadomosci.
Nie wyrazilem opini ze monety oferowane przez Aureo byly 100% falszywe gdyz ze zdjecia nie da sie na 100% powiedzec ze moneta jest falszywa. Wyrazilem opinie ze monety sa najprawdopodobniej falszywe i zwrocilem uwage potencjalnym kontrachentom aby zapytali Aureo o wiecej informacji na temat oferowanych monet (pochodzenia, pisemnego dowodu autentycznosci, gwarancji – nie slownej lecz pisemnej, etc.) w celu unikniecia zakupu falszy. Raz jeszcze mam cala korespondencje z ludzmi do ktorych sie zwrocilem z moimi watpliwosciami (w celu zweryfikowania ze mowie prawde moge zrobic forward dla zainetesowanych).
Aureo placze nad swoimi stratami finansowymi. A co z ludzmi ktorzy kupuja od niego podejrzane monety? Oni nie ponosza strat finansowych? Wedlug moralnosci Aureo sa to “baranki do strzyzenia” - cytat.
Wracajac do forum publicznego. Forum publiczne oczekuje opini i eksperyz ktorymi pan sie afiszuje a nie opini grupy piwoszy ktorzy przygryzaja monety i twierdza ze sa 100% autentyczne.
Ja mam wszystko udokumentowane i moge opublikowac.

Z szacunkiem, kwintowicz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kwintowicz
denarek
denarek

PostWysłany: Sro Maj 19, 2004 15:15    Temat postu: Niesluszne oskarzenia...cd Odpowiedz z cytatem

W celu wyjasnienia mojej decyzji o wyslaniu wiadomosci o watpliwych monetach wystawionych przez Aureo do ludzi ktorzy oferowali za nie znaczne sumy na Allegro chcialem dodac ze nie zrobilem tego bez
wczesniejszej konsultacji moich watpliwosci co do wspomnianych monet z Aureo.
Moj pierwszy e-mail byl do Aureo informujacy go o watpliwej autentycznosci jego monet. Aureo zagwarantowal ich autentycznosc. Stwierdzil ze sa 100% autentyczne i ze wielu fachowcow ocenilo te monety jako autentyczne. Wobec tego zaproponowalem mu uklad-wyzwanie. Napisalem ze kupie kilka jego monet i dam je do eksperyzy do
Davida Sear ktory jest swiatowym autorytetem od monet antycznych. Jesli ekspertyzy wyszly by pozytywne (monety autentyczne) Aureo otrzymalby przeprosiny ode mnie, doskonale komentarze na Allegro i extra $200. Jesli natomiast ekspertyzy wyszly by negatywne (monety falszywe) Aureo mial zwrocic mi cale koszta i ja mialbym prawo opublikowac rezultaty od Davida Sear i opinie jego fachowcow wlaczajac ich nazwiska na forum publicznym.
Aureo stwierdzil ze on ryzykuje swoja reputacja. Ja na to, ze to on oferuje te monety nie ja i jesli sa jak twierdzi OK to nie ma sie czego obawiac.
Aureo nie tylko nie podjal wyzwania ale postaral sie abym nie mogl zakupic tych monet. Aniol stroz na Allegro ktory opiekuje sie grupa sprzedawcow na Allegro zawiesil moje konto. Jedynie co mi pozostalo to wyslac ostrzezenia do ludzi ktorzy wystawili oferty na zakwestionowane przeze mnie monety. Cala korespondencja z Aureo moze byc przeslana w celu weryfikacji tego co napisalem (dla zaiteresowanych).
Jeszcze jedno. Nie opublikowalem niczego i nie oskarzylem Aureo (jak twierdzi) na forum publicznym. Moje e-maile byly prywatne do niego i
potencjalnych kontrahentow monet Aureo. To jest pierwsze publiczne naswietlenie sprawy jako odpowiedz na wczesniejszy post Aureo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aureo
nowy

PostWysłany: Sro Maj 19, 2004 23:53    Temat postu: Falszerstwa monet antycznych Odpowiedz z cytatem

Drogi Panie Kwinowicz
Po pierwsze nigdy nie uzywalem slow " baranki do strzyzenia",Dla mnie nabywcy moich ( i nietylko ) monet sa powaznymi kolekcjonerami i ludzmi godnymi najwyzszego szacunku.
Jesli chodzi o cos co nazwal Pan wyzwaniem to ja nie uzywam internetu do zawierania zakladow ani innych wyglupow , tylko do powaznego handlu ciekwymi numizmatami.Nie zakladam sie ani o 200 $ ani o 2 czy 2000 $ czy cos jest prawdziwe czy nie.Moje monety po pierwsze sa prawdziwe , a po drugie odpowiadam za ich oryginalnosc tak dobra opinia jak i materialnie.Zawsze , podkreslam to slowo , jestem gotowy oddac pelna kwote plus poniesione koszty gdyby numizmat okazal sie falszerstwem.Jestem czlowiekiem mieszkajacym pod ogolnie znanym adresem , pokazuje sie na gieldach numizmtycznych i aukcjach "katalogowych" , mam spora ilosc komentarzy na Allegro - nie jestem czlowiekiem kometa , ktory posprzedaje cos przez kilka dni i zniknie bez sladu.Zawsze proponuje osobiste ogledziny monet przed zakupem ( tak ja i Panu - nie jest moja wina ze mieszka Pan za oceanem ) i nigdy nie bylo sytuacji zeby ktos byl niezadowolony z sposobu zawarcia jakiejkolwiek transakcji dotyczacej monet antycznych.
Teraz sprawa autoryretow i certyfikatow autentycznosci.
Nie moge zrozumiec Pana lekcewazacego stosunku do polskich expertow i numizmatykow.To ze opublikowal Pan zdjecia (sic!) moich monet na jakis listach dyskusyjnych w USA i ktos ( nikomu w Polsce chyba nieznany) potwierdzil Panska opine ze moneta/y sa falszywe nie jest zadnym dowodem ze jest tak naprawde.Natomiast Panska i jak rozumiem Pana kolegi teoria ze stater z Thassos jest odlany/wybity z dwoch polowek i nastepnie sklejony (o czm ma swiadczyc wklesniecie na rancie) jest tak fantastyczna i swiadczaca o tym ze nigdy pan takiej oryginalnej monety nie trzymal w rece , ze jedynym jej efektem bylo to ze przestalem Pana taktowac powaznie.Gdyby nie mile do licytujacych na Allero pomyslal bym ze ktos robi mi kawal.W Polsce naprawde tez mieszkaja ludzie znajacy sie na monetach i jestem i zawsze bylem gotowy poddac moje numizmaty fachowej expertyzie.Nie neguje autorytetu Davida Searsa , ale po pierwsze jego expertyzy sa bardzo kosztowne , a po drugie mieszka on w USA a export monet antycznych z Polski nadal jest zabroniony i podlega karze ustalonej w polskim prawie.Pan wybaczy , ale dla Pana widzimisie nie mam zamiaru tego prawa lamac.Konczac temat feralnej monety-statera z Thassos sprzedale prawdopodobnie dzieki pana kreciej robocie za ok 50% jego rzeczywistej wartosci.Na ustach nowego nabywcy odbierajacebo ja osobiscie po ogledzinach zagoscil szeroki usmiech.Do dzisiaj nie wiem czy smial sie ze mnie ( baranka rozdajacego za darmo ciekawe numizmaty ) czy z Pana i panskich teorii.Nazywa Pan ludzi uwazajacych moje monety za cytuje "grupy piwoszy ktorzy przygryzaja monety i twierdza ze sa 100% autentyczne".Wiec powiem ze osoba odbierajaca monete byl Pan R.Kondrat wlasciciel WCN-u , jeden z najwiekszych i niepodwazalnych polskich autorytetow numizmatycznych.Jesli jego uwaza Pan za faceta spod budki z piwem to gratuluje dobrego samopoczucia.
Konczac ten przydlugawy post , chce wyrazic opinie ze polski rynek aukcyjny tak internetowy jak i stacjonarny jest moim zdanie bardzo dobrze chroniony przed sprzedaza falszerstw przez samych urzytkownikow.Jest grupa uznanych autorytetow , ktora ochoczo dzieli sie watpliwosciami o "podejzanych" monetach wystawianych na allegro.W razie watpliwosci prosza o przeslanie przez wystawiajacego lepszych ( nie skompresowanych ) scanow i dzieki wspolpracy z adminami allegro takie aukcje sa czasami ubijane.Pisze czasami poniewaz czesto malo doswiadczeni zbieracze probuja sprzedac kopie lub falszerstwo nieswiadomie i po uwadze kogos bardziej doswiadczonego sami natychmiast te aukcje usuwaja.
Jednak wszystkie te dzialania wygladaja zupelnie inaczej niz Panskie.Czlowiek ktory ma watpliwosci i odpowiednia wiedze publikuje na forum publicznym post w rodzaju"Mam watpliwosci-co sadzicie ?"
Rzadko opinie sa podzielone , zwykle decydujac sie na post wie co pisze i po potwierdzeniu przez inne autorytety ( urzytkownicy allegro doskonale wiedza kto nim jest a kto nie ) aukcja jest ubijana administracyjnie , jesli natomiast jego opinia nie zostanie potwierdzona , grzecznie przeprasza.
Jaka byla opinia co do moich monet moze Pan przeczytac na kafe z tego czasu - jednak ten post sam musialem tam zamiescic we wlasnej obronie , natomiast jedyne co pan potrafil zrobic to wyslac cichaczem kilkadziesiat spamow ( oczywiscie nie informujac mnie o tym- dowiedzialem sie dopiero od innych-czesto obuzonych urzytkownikow ) opluwajaczych moje monety do licytujacych je osob.
I to tyle na temat tamtej sytuacji , mam nadzieje , ze przemysli Pan sprawe przed podjeciem ponownie takich dzialan przeciw komukolwiek innemu.To bylo poprostu moim zdanie dranstwo i tyle.
Pozdrawia J.Nowacki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kwintowicz
denarek
denarek

PostWysłany: Czw Maj 20, 2004 4:00    Temat postu: Niesluszne oskarzenia Odpowiedz z cytatem

Aureo stwierdzil ze nie uzywal pewnych okreslen (czy zyczy pan sobie forward panskich e-maili do mnie w celu odswiezenia pamieci?).
Powoluje sie on na jedna monete, ktora zostala sprzedana przez niego za dobre pieniadze tak zreszta jak pozostale monety. "Jarku, bez obaw, jutro wieczorem bedziesz posiadaczem sporej sumki pieniedzy..." slowa pana R. Kondrata z WCN (Cafe Allegro, post 15-03-04).
Ja zakwestionowalem znacznie wiecej niz jedna monete.
Po raz kolejny pojawiaja sie autortety duchy i opinie patykiem na piasku pisane. Autorytety Aureo to czlonkowie Allegrowego kolka wspolnej adoracji - nic wiec dziwnego ze jego oferty sa 100% autentyczne wedlug ich opini.
Ani razu nie ublizylem Aureo a sam zostalem obsmarowany przez niego i Allegrowe kolko wspolnej adoracji - wlaczajac pracownika WCN - na wszelkie mozliwe sposoby (pozdrowienia od frustrata z dzialu nalepek zapalczanych panie Kondrat). Prosze zobaczyc post: Cafe Allego
15-03-04
Nawet najlepsza ustna gwarancja, wlaczajac zwrot pieniedy jest warta tyle co dziurawy kalosz jesli sprzedaje sie monety ludziom, ktorzy nie posidaja wystarczajacej wiedzy aby zakwestionowc autentycznosc kupionych przez nich monet i zazadac zwrotu pieniedzy lub znajomym ktorzy okrzykna zakup za doskonala okazje (aby pozniej odsprzedac te watpliwe monety innym).
Problem polega na tym, ze ja mialem do czynienia z setkami podrobek, mam wystrczjaca wiedze i doswiadczenie aby zauwazyc problemy na oferowanych egzemplarzach.....i zakwestionowac ich autentycznosc.
David Sear jest drogi, to prawda. Ja zaproponowalem Aueo ze kupie jego monety i zaplace osobiscie Davidowi Sear za analize. Aureo nie podjal wyzwania. To mi wystarczylo aby stwierdzic ze jego monety sa faktycznie podejrzane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aureo
nowy

PostWysłany: Czw Maj 20, 2004 9:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Kwintowicz
Oczywiscie juz zaluje ze napialem pierwszy post , przeciez taka rozmowa to Pan zywol.Odpisze Pan na kazdy moj post ( bo Pan musi byc na gorze ) i taka rozmowa bedzie trwala bez konca.
To moj raczej ostatni post w tej sprawie , wiec :
Nie potrzebuje "forward" wiem co pisze.
Reszta monet bylo kilka drobnych poznych brazow w takiej oryginalnej patynie ze dyskusja na ich temat jest naprawde strata czasu.
"Spora sumka pieniedzy" nie okazala sie nawet polowa wartosci , tak skutecznie Pan zniechecil innych do licytacji swoja pseudonaukowa gadanina.Dobrze ze chociaz kupili ja madzrzy ludzie , potrafiacy docenic jej walory.
Obrazania polskich expertow nie bede komentowal , to zbyteczne.Dodam tylko ze zawsze zgodze sie na wykonanie expertyzy u kazdego uznanego polskiego experta wskazanego przez kupujacego.
Oczywiscie uwaza Pan ze w Polsce kupuja te monety idioci , ktozy beda mieli cos takiego pierwszy raz w reku i oczywicie nie ma nikogo kto ich z bledu wyprowadzi....
Nie wiem czy mial Pan w rekach setki podrobek , ale napewno nie mial Pan nigdy oryginalnego statera z Thassos w reku.To co Pan o nim napisal powinno sie gdzies zapisac i opublikowac razem z innymi dykteryjkami numizmatycznymi.
I na koniec , co Pana odwiodlo od pomyslu z zakupem i expertyza Searsa ? Przeciez moja zgoda nie jest tu potrzebna? Wystarczylo kupic i juz , pewnie dawno bylo by po expertyzie i sprawie.
Pozdrawiam JN
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bouli
Site Admin
Site Admin

PostWysłany: Czw Maj 20, 2004 11:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat zostaje zamknięty.

Dyskusja nie jest związana z wątkiem pierwszego postu, a argumenty usesrów dążą ku osobistym animozjom.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum klaser.pl Strona Główna -> Fałszerstwa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: